موضوعات وبسایت : تحقیق
سوالات امتحان آیین نامه رانندگی

نمونه متن شکایت از مهندس ناظر

نمونه متن شکایت از مهندس ناظر

نویسنده : مسعود زمانی | زمان انتشار : 15 اسفند 1400 ساعت 09:45

امروز موضوع بسیار مهم شکایت از مهندس ناظر را بررسی خواهیم کرد.

سوالات امتحان آیین نامه رانندگی

مهندس ناظر ساختمان مانند تمامی مشاغل و حرفه های موجود، دارای وظایف و تکالیف قانونی هستند که در اکثریت موارد از این نکالیف و وظایف قانونی اطلاع ندارند و همین عدم آگاهی می‌تواند منجر به شکایت از مهندس ناظر شود.

مهندس ناظر گاه با بی احتیاطی، با بی مبالاتی، عدم رعایت نظامات دولتی، عدم مهارت و گاه از روی عمد خود را در معرض مجازات یا مسئولیت‌های حقوقی، اداری و انتظامی قرار می‌دهد چرا که وظیفه مهندس ناظر تنها نظارت و بازدید ساختمان در حال احداث نیست. قانون برای مهندس ناظر، وظایف و تکالیفی را تبیین نموده است که عدم رعایت ان، حسب مورد موجب مسئولیت‌های کیفری، حقوقی یا انتظامی برای مهندس ناظر متخلف می‌شود. در این مقاله که توسط مشاور حقوقی موسسه طلیعه عدالت و مهر پارسیان بهترین موسسه حقوقی ایران با بهره مندی از بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تهران، به سرپرستی محمدرضا مهری نوشته شده است سعی بر ان شده است تا چگونگی و مراحل شکایت از مهندس ناظر که از مسئولیت‌های قانونی خود سرپیچی نموده است را بررسی نماییم.

مباحث مرتبط به شکایت از مهندس ناظر

  • وظایف و مسئولیت‌های مهندس ناظر در احداث بنا چیست؟
  • مسوولیت حقوقی یا کیفری فرو ریختن بناهای نوساز با کیست؟ آیا می توان مسوولیت آواری ساختمان نوساز را به مهندس ناظر منتسب نمود؟
  • مرجع صالح رسیدگی به شکایت از مهندس نظر کجاست؟ چه اشخاصی حق شکایت از مهندس ناظر را دارند؟
  • بهترین وکیل پایه یک دادگستری در پرونده‌های شکایت از مهندس ناظر کیست؟

وظایف و تکالیف قانونی مهندس ناظر در احداث ساختمان

مهندس ناظر در حقیقت شخص حقیقی است که دارای پروانه نظام مهندسی از وزارت مسکن و شهرسازی باشد و با مجوز نظام مهندسی شایستگی نظارت بر احداث ساختمان را دارد.

وظیفه مهندس ناظر در تبصره ۷ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری تبیین شده است که بر اساس ان مهندس ناظر موظف است،  در ساختمانی که با مسوولیت او احداث می‌شود بر عملیات اجرایی ساختمان و تطبیق ان با مشخصات درج شده در نقشه ساختمان و پروانه ساخت و ساز به طور مداوم در تمام مراحل احداث نظارت نماید.

مهندس ناظر در پایان کار می‌بایست انطباق بنا را با پروانه ساخت و ساز و محاسبات فنی مندرج در نقشه گواهی نماید.

سوال اصلی بحث

سوال اصلی بحث این است که چنانچه مهندس ناظر با توجه به تکلیف و وظایفی که دارد از این تکلیف سرپیچی نماید یا نظارت مهندس ناظر به شکل ظاهری باشد قانون برای مهندس ناظر چه ضمانت اجرایی پیش‌بینی کرده است؟

در پاسخ باید گفت اگر مهندس ناظر به معنای واقعی بر احداث ساختمان نظارت ننماید، از انجا که همواره قسمت عظیمی از سرمایه بخش های دولتی یا خصوصی به ساخت و ساز های مسکونی، آموزشی، تجاری و اداری اختصاص می یابد چنانچه مهندس ناظر، به هر دلیلی نظارت ننماید یا دقت در نظارت به خرج ندهد علاوه بر اینکه سرمایه به هدر می رود، در موارد بسیاری به خسارات جانی نیز منجر خواهد شد..

بنابراین اولین وظیفه مهندس ناظر مطابق تبصره ۷ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری این است که بر خلاف واقع گواهی ندهد و تخلفی را که مشاهده می‌نماید بلافاصله به شهرداری اطلاع دهد چرا که اگر از این وظایف سر پیچی نماید و کمیسیون ماده ۱۰۰ حکم به تخریب ساختمان و جریمه بدهد، شهرداری موظف است با گزارش کتبی، تخلف مهندس ناظر را به شورای انتظامی نظام مهندسی اطلاع دهد.

شورای انتظامی نظام مهندسی و ساختمانی که در این پرونده‌ها مطابق ماده ۱۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان صالح به رسیدگی است با جلب نظر کارشناس چنانچه مهندس ناظر را مرتکب تقصیر تشخیص دهد با عنایت به خسارت به بار آمده وی را به محدودیت کار از شش تا سه سال و در صورت تکرار تخلف به حداکثر مجازات محکوم می‌نماید. شورای انتظامی نظام مهندسی مکلف است محکومیت مهندس ناظر را در پروانه نظام مهندسی وی درج نموده و در یکی از روزنامه های کثیر الانتشار کشور آگهی نماید.

ورود خسارت مالی و جانی به اشخاص ثالث در اثر تقصیر مهندس ناظر

مطایق قواعد حقوقی، مسوولیت به کیفری و مدنی تقسبم می‌شود. مسوولیت کیفری در جهت مجازات مجرم است که مطایق اصل قانونی بودن جرم و مجازات که از اصول مسلم حقوق جزا است باید در قوانین موضوعه قانونی وجود داشته باشد تا بتوان مهندس ناظر را در صورت انجام جرم  به عنوان مجرم تعقیب و مجازات نمود.

مطابق اصل ۴۰ قانون اساسی هیچ شخص اعم از حقیقی یا حقوقی نمی‌تواند اعمال حق خود را وسیله اضرار به غیر یا تعدی به منفعت عمومی قرار دهد. بنابراین چنانچه مهندس ناظر مسوولیت نظارت بر ساخت و ساز را بر عهده گرفته است باید تمام محاسبات فنی را مطابق نظام مهندسی نظارت نماید. حال چنانچه از عدم نظارت دقیق مهندس ناظر حادثه مالی یا جانی به وقوع بپیوندد عدم آگاهی مهندس ناظر از مراحل ساخت و ساز و همچنین عملیات اجرایی ساخت در نزد مراجع قضایی قابل استماع نخواهد بود.

مطابق ماده ۶۱۶ قانون مجازات اسلامی چنانچه از تقصیر یا بی احتیاطی و بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی مهندس ناظر خسارت جانی منتهی به قتل غیر عمد حادث شود مهندس ناظر به یک تا سه سال حبس تعزیری محکوم خواهد شد.

البته چنانچه اولیای دم مطالبه دیه نمایند مهندس ناظر محکوم به پرداخت دیه نیز خواهد شد. از طرف دیگر بر اساس ماده ۱ قانون مسوولیت مدنی هر کسی به عمد یا غیر عمد و بدون اجازه قانونی حقوق دیگران را تضییع نماید و به جان و مال دیگران خدشه ای وارد نماید از لحاظ مدنی مسوولیت جبران خسارات مادی و معنوی تضییع شده بر عهده او است.

مراجع صالح جهت طرح شکایت از مهندس ناظر

در مورد شکایت از مهندس ناظر باید قایل به تفکیک شد. به عبارت دیگر چنانچه از عدم نظارت دقیق مهندس ناظر جرمی به وقوع بپیوندد مطابق قواعد عمومی صلاحیت، دادسرای محل وقوع جرم می‌تواند مرجع پذیرش شکایت کیفری از مهندس ناظر باشد. شعبه بازپرسی در دادسرا پس از تحقیقات کافی چنانچه اعتقاد بر ارتکاب جرم توسط مهندس ناظر داشته باشد با صدور قرار جلب به دادرسی، پرونده را نزد دادستان ارسال می دارد تا با صدور کیفر خواست توسط دادستان یا نماینده وی مطابق قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ پرونده به دادگاه جهت محاکمه مهندس ناظر ارسال شود.

اما چنانچه شکایت از مهندس ناظر جنبه کیفری نداشته باشد مرجع صالح مطابق ماده ۸۵ آیین نامه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، شورای انتظامی استان است که صلاحیت رسیدگی به تخلفات انتظامی، حرفه ای و انضباطی مهندسین ناظر و اشخاصی که دارای پروانه اشتغال می‌باشند را دارد. بنابراین مطابق ماده ۸۵ فوق الذکر تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی می‌توانند شکایت مکتوب خود از مهندس ناظر را به ضمیمه اسناد و مدارک و شرح تخلف به دبیرخانه شورای انتظامی استان ارسال نمایند.

البته شاکی می‌بایست توجه داشته باشد که مشخصات خود را به صورت دقیق در شکایت نامه قید نماید چرا که عدم رعایت ان مطابق تبصره ۳ ماده ۸۵  آیین نامه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان منجر به عدم استماع شکایت توسط شورای انتظامی خواهد شد بنابراین شکایت بدوی از تخلفات انضباطی و انتظامی مهندس ناظر در صلاحیت شورای انتظامی استان است که مطابق ماده ۱۷ قانون نظام مهندسی، شورای انتظامی استان از یک حقوقدان به معرفی رییس دادگستری استان و دو تا چهار مهندس خوشنام تشکیل می‌شود.

مجازاتهای انتظامی مهندس ناظر

پس از شکایت از مهندس ناظر و رسیدگی در شورای انتظامی و اثبات تخلف، مهندس ناظر مطابق ماده ۹۰ آیین نامه بسته به اهمیت تخلف انضباطی یا حرفه ای توسط شورای انتظامی نظام مهندسی محکوم به مجازات خواهد شد که این محکومیت ها درجات مختلفی دارد. محکومیت های ماده ۹۰ شامل اخطار کتبی، توبیخ کتبی، محرومیت موقت یا دائم از پروانه اشتغال، ابطال پروانه نظام مهندسی می باشد

تصمیم گیری شورای انتظامی نظام مهندسی استان

همانطور که بیان شد مرجع بدوی رسیدگی به تخلفات انضباطی مهندس ناظر، پس از شکایت از مهندس ناظر ساختمان، شورای انتظامی استان است که پس از بررسی مدارک و مستندات و اخذ نظریه کارشناس رای صادر می‌نماید. آرای صادره شورای انتظامی نظام مهندسی می‌بایست مستدل و مستند بوده و در ذیل رای صادره چگونگی اعتراض، مرجع اعتراض و همچنین مدت اعتراض به رای قید شود.

مرجع تجدید نظر از آرای صادره از شورای انتظامی استان

مطابق ماده ۹۳ ایین نامه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان تمامی آرای صادره از شورای انتظامی استان اعم از رای مبنی بر تخلف مهندس ناظر و رای مبنی بر عدم تخلف، قابل تجدید نظر در شورای انتظامی نظام مهندسی می‌باشد.

شورای انتظامی نظام مهندس متشکل از ۵ عضو می باشد یک عضو به معرفی رییس قوه قضاییه، دو عضو به معرفی وزارت مسکن و شهرسازی و دو عضو دیگر توسط شورای مرکزی منتسب می‌شوند. جلسات شورای انتظامی نظام مهندسی با دو سوم تشکیل شده و در تصمیم گیری به ۳ رای نیاز دارد.

بهترین وکیل پایه یک دادگستری در طرح شکایت از مهندس ناظر

اکثر پرونده‌هایی که در اثر تخلف مهندس ناظر در مراجع قضایی و یا شورای انتظامی نظام مهندسی مطرح می‌شود به دلیل تخصصی بودن نیاز به حضور وکیل پایه یک دادگستری دارد.

چنانچه شما عزیزان خدای ناکرده در اثر تقصیر یا بی احتیاطی مهندس ناظر یا کارفرما و یا هر شخصی دیگری متحمل خسارات جانی یا مالی شده اید قبل از هر اقدامی با بهترین وکیل پایه یک دادگستری تهران جهت طرح شکایت و پیگیری مراحل شکایت مشورت نمایید.

موسسه حقوقی بین‌المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان به عنوان بهترین موسسه حقوقی ایران با بهره مندی از گروه وکلای مهر به سرپرستی محمدرضا مهری به شما عزیزان در تمامی پرونده‌های کیفری، مدنی، ملکی و ثبتی مشاوره حقوقی ارائه داده و قبول وکالت می‌نمایند.

شماره های تماس

  • ۰۲۱-۸۸۶۶۳۹۲۵
  • ۰۲۱-۸۸۶۶۳۹۲۶
  • ۰۲۱-۸۸۶۶۳۹۲۷
  • ۰۲۱-۸۸۶۶۳۶۲۸
  • ۰۲۱-۸۸۷۹۹۵۶۲
  • ۰۲۱-۸۸۷۹۵۴۰۸
  • ۰۲۱-۸۸۷۹۶۱۴۳

در صورت ضرورت و فوریت موضوع و درخواست وکیل خارج از ساعات یاد شده با شماره همراه اعلامی تماس حاصل فرمایید.

  • ۰۹۱۲۰۰۶۷۶۶۱
  • ۰۹۱۲۰۰۶۷۶۶۲
  • ۰۹۱۲۰۰۶۷۶۶۳
  • ۰۹۱۲۰۰۶۷۶۶۴
  • ۰۹۱۲۰۰۶۷۶۶۵

تماس آنلاین در تمامی ساعات شبانه روز با مدیر دفتر محمدرضا مهری با شماره همراه زیر امکان پذیر است.

  • ۰۹۱۲۰۰۶۷۶۶۹

گروه وکلای رسمی مهر پارسیان

[stextbox id=’info’]

مشاوره حقوقی امور کاری و استخدامی

مشاوره حقوقی امور پولی و بانکی

مشاوره حقوقی امور مالی و مالیاتی

مشاوره حقوقی بورس و اوراق بهادار

مشاوره حقوقی سرمایه گذاری خارجی

مشاوره حقوقی خانواده

مشاوره حقوقی آنلاین

مشاوره حقوقی تلفنی

مشاوره حقوقی حضوری

[/stextbox]

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟




ارسال نظر

نام


ایمیل


نظر